Sposób przygotowania:
Chrupiące bułeczki pszenne
Do misy miksera wlać letnią wodę, wsypać sól, zamieszać, żeby sól się roztopiła. Wsypać przesianą mąkę i pokruszone drożdże. Wsypać cukier. Wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Po chwili wlać oliwę, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać przez co najmniej 15 minut. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, lśniące i nie przywierać do ścianek misy. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Następnie podzielić je na 9 części, z każdej uformować bułkę. Bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem i odstawiamy nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania. Wyrośnięte bułki wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 25 minut. Upieczone wykładamy na kratkę kuchenną do wystygnięcia.