anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chrupiące bułeczki pszenne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zwykłe bułki pszenne z bardzo chrupiącą skórką, która zmięknie jeśli wystudzone bułki włożymy do woreczka foliowego. Ciekawostką jest, że nie robimy rozczynu z drożdży, a i tak bułki pięknie wyrastają.

Chrupiące bułeczki pszenne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące bułeczki pszenne

 

  • mąka pszenna typ 650 - 450 g
  • świeże drożdże – 25 g
  • letnia woda – 230 g
  • oliwa – 2 łyżki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Chrupiące bułeczki pszenne
Do misy miksera wlać letnią wodę, wsypać sól, zamieszać, żeby sól się roztopiła. Wsypać przesianą mąkę i pokruszone drożdże. Wsypać cukier. Wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Po chwili wlać oliwę, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać przez co najmniej 15 minut. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, lśniące i nie przywierać do ścianek misy. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Następnie podzielić je na 9 części, z każdej uformować bułkę. Bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem i odstawiamy nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania. Wyrośnięte bułki wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 25 minut. Upieczone wykładamy na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
Chrupiące bułeczki pszenne
Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Chrupiące bułeczki pszenne
Następnie ciasto podzielić je na 9 części.
Chrupiące bułeczki pszenne
Bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Chrupiące bułeczki pszenne
Bułki oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem i odstawiamy nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania.