Sposób przygotowania:
Bułeczki pszenne z kminkiem
Przygotować zaczyn: Do miski wsypać 120 g mąki , wymieszać z częścią wody, cukrem i drożdżami. Pozostawić na ok.15 min w ciepłym miejscu. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodać resztę mąki i wody ,sól, kminek , wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i dość elastyczne. Miskę przykryć i pozostawić na ok.1 godzinę. Po upływie godziny ciasto zagnieść ponownie i pozostawić na kolejną godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat,podsypać delikatnie mąką i podzielić na 6 szt. Uformować kule i pozostawić na 10-15 min pod przykryciem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z przygotowanych kul uformować bułeczki i przełożyć na blaszkę. Bułeczki powinny rosnąć w ciepłym miejscu ok.30 min. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C . Każdą bułeczkę posmarować mlekiem /przy pomocy pędzelka/ ,zrobić dowolne nacięcie/ u mnie na krzyż/ i posypać kminkiem. Piec ok.25 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce kuchennej.
edytaha
Editha
cris
Bułeczki upiekłam z małej porcji ciasta,a więc szybko zniknęły.....będzie powtórka i chętnie poczęstuję......
jaNina
marietta
gosia56