MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Bułeczki pszenne "poszarpane"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania :) zjedliśmy je maczając w dżemie i popijając mlekiem :)

Bułeczki pszenne "poszarpane" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki pszenne "poszarpane"

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki pszenne "poszarpane"
W letnim mleku rozpuszczamy roztarte z cukrem i łyżką mąki drożdże. Po 10 minutach wlewamy je do miski z przesianą mąką i olejem, wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka i idealna (każdy kawałek tylko ściskamy w rękach na kształt kuli i odkładamy). Pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło i lekko wyrosło. Można je ponacinać w dowolny sposób. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w około 200 stopniach.
Bułeczki pszenne "poszarpane"
Zaczynamy od zrobienia rozczynu - do letniego mleka dodajemy roztarte z cukrem i łyżką mąki drożdże
Bułeczki pszenne "poszarpane"
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
Bułeczki pszenne "poszarpane"
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
Bułeczki pszenne "poszarpane"
Formujemy niedbale bułeczki, możemy je też ponacinać