Sposób przygotowania:
Bułeczki pszenne "poszarpane"
W letnim mleku rozpuszczamy roztarte z cukrem i łyżką mąki drożdże. Po 10 minutach wlewamy je do miski z przesianą mąką i olejem, wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka i idealna (każdy kawałek tylko ściskamy w rękach na kształt kuli i odkładamy). Pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło i lekko wyrosło. Można je ponacinać w dowolny sposób. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w około 200 stopniach.
![Bułeczki pszenne "poszarpane" Bułeczki pszenne "poszarpane"](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/buleczki-pszenne-poszarpane-313434.jpg)
![Bułeczki pszenne "poszarpane" Bułeczki pszenne "poszarpane"](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/buleczki-pszenne-poszarpane-313435.jpg)
![Bułeczki pszenne "poszarpane" Bułeczki pszenne "poszarpane"](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/buleczki-pszenne-poszarpane-313436.jpg)
![Bułeczki pszenne "poszarpane" Bułeczki pszenne "poszarpane"](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/buleczki-pszenne-poszarpane-313437.jpg)