Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Chrupiące gofry z kremem kasztanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste i niezwykle chrupiące z kremem kasztanowo - waniliowym.

Chrupiące gofry z kremem kasztanowym

Składniki:

Chrupiące gofry z kremem kasztanowym

 

  • SKŁADNIKI :
  • margaryna - 25 g
  • mąka - 250 g
  • jogurt - 250 ml
  • cukier - 2 łyżki
  • jajka - 2
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • olej do smarowania formy
  • krem kasztanowy z wanilą

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry z kremem kasztanowym
Margarynę rozpuszczamy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy utarte żółtka, mleko, mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Wlewamy porcję ciasta i rozsmarowywujemy. Pieczemy aż gofry nabiorą złotego koloru. Gotowe smarujemy kremem i zajadamy ciepłe! Pycha!