Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Chrupiące pierożki z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Azja na talerzu - chińskie pierożki won-ton nadziane krewetkami po tajsku i kapustą pak choi. Pysznie smakują i cudownie chrupią.

Chrupiące pierożki z krewetkami

Składniki:

Chrupiące pierożki z krewetkami

Na 15 pierożków:

  • 15 płatów ciasta do pierogów won-ton
  • 225 g krewetek tygrysich
  • 1\2 kapusty pak choi
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • trawa cytrynowa - 1 sztuka
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • chili
  • pieprz
  • szczypta soli
  • świeża kolendra
  • oliwa
  • 1-1,5 l oleju do smażenia pierożków

Sposób przygotowania:

Chrupiące pierożki z krewetkami

ETAP 1:

Chrupiące pierożki z krewetkami
Do farszu wykorzystałam krewetki i dodatki w tajskim stylu

Kapustę pak choi siekamy.

Krewetki pozbawiamy skorupek i jelitek, kroimy na kawałki. Trawę cytrynową i czosnek kroimy drobno, imbir ścieramy na tarce, kolendrę siekamy.

Składniki farszu łączymy.

ETAP 2:

Chrupiące pierożki z krewetkami
Składniki farszu podsmażamy na oliwie i doprawiamy

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy składniki farszu, dodajemy małą szczyptę soli, pieprz, chili i sos sojowy.

ETAP 3:

Chrupiące pierożki z krewetkami
Na kawałkach ciasta układamy farsz, zlepiamy pierożki

Na kawałkach ciasta układamy farsz. Brzegi ciasta smarujemy wodą i dokładnie sklejamy.

Pierożki wrzucamy do rozgrzanego, głębokiego oleju i smażymy na złocisty kolor.