Sposób przygotowania:
Pierożki culurgiones z podgrzybkami i pancettą
Z mąki, oliwy, żółtek i wody z dodatkiem soli zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę pancettę, a kiedy się zarumieni dodaj posiekaną cebulę i czosnek, całość smaż przez chwilę.
Do podsmażonej pancetty z cebulą dodaj umyte i oczyszczone grzyby, całość smaż przez 10min a potem przepuść przez maszynkę do mięsa.
Zmielony farsz dopraw solą pieprzem, tymiankiem i natką, z cienko rozwałkowanego ciasta wycinaj okręgi na których układaj porcje schłodzonego farszu, krawędzie ciasta zawijaj do środka i zaginaj w charakterystyczny wzorek.
Pierożki odstaw na 30min do podeschnięcia, po tym czasie gotuj je w osolonej wodzie, podawaj ze skwarkami z pancetty.
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę pancettę, a kiedy się zarumieni dodaj posiekaną cebulę i czosnek, całość smaż przez chwilę.
Do podsmażonej pancetty z cebulą dodaj umyte i oczyszczone grzyby, całość smaż przez 10min a potem przepuść przez maszynkę do mięsa.
Zmielony farsz dopraw solą pieprzem, tymiankiem i natką, z cienko rozwałkowanego ciasta wycinaj okręgi na których układaj porcje schłodzonego farszu, krawędzie ciasta zawijaj do środka i zaginaj w charakterystyczny wzorek.
Pierożki odstaw na 30min do podeschnięcia, po tym czasie gotuj je w osolonej wodzie, podawaj ze skwarkami z pancetty.
Magdalena88
Marika-