Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pierożki culurgiones z podgrzybkami i pancettą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Włoskie pierożki culurgiones faszerowane farszem z podgrzybków i podane z chrupiącymi skwarkami z pancetty.

Pierożki culurgiones z podgrzybkami i pancettą

Składniki:

Pierożki culurgiones z podgrzybkami i pancettą

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • ciepła woda
  • oliwa
  • sól

Farsz grzybowy

  • 300 g podgrzybków
  • cebula
  • 150 g pancetty
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • pancetta na skwarki

Sposób przygotowania:

Pierożki culurgiones z podgrzybkami i pancettą
Z mąki, oliwy, żółtek i wody z dodatkiem soli zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę pancettę, a kiedy się zarumieni dodaj posiekaną cebulę i czosnek, całość smaż przez chwilę.

Do podsmażonej pancetty z cebulą dodaj umyte i oczyszczone grzyby, całość smaż przez 10min a potem przepuść przez maszynkę do mięsa.

Zmielony farsz dopraw solą pieprzem, tymiankiem i natką, z cienko rozwałkowanego ciasta wycinaj okręgi na których układaj porcje schłodzonego farszu, krawędzie ciasta zawijaj do środka i zaginaj w charakterystyczny wzorek.

Pierożki odstaw na 30min do podeschnięcia, po tym czasie gotuj je w osolonej wodzie, podawaj ze skwarkami z pancetty.