Sposób przygotowania:
Wegetariańskie empanadas na zaparzonym cieście
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz olej. Wymieszać. Wlać wrzątek i ponownie wymieszać. Zostawić aż ciasto wystygnie . Wbić jajko i wyrobić dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto. Odłożyć na 20-30 minut ,żeby ciasto odpoczęło. Farsz: Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek i papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na patelnie. Lekko przesmażyć. Dodać mrożone warzywa. Wymieszać i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie ale zbyt „mokre” podkręcić troszkę ogień i zredukować nadmiar płynów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wykonanie: Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką lub pierścieniem wykroić kółka i nałożyć po dużej łyżce farszu. Zlepić pieroga. Olej dobrze rozgrzać i partiami smażyć pierogi. Smażyć aż będą rumiane. Przed podaniem osączyć na papierowym ręczniku. Smacznego!