ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nasza ulubiona wersja chrupiących placków ziemniaczanych podanych z gulaszem z pieczonej łopatki i śmietaną.

Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem
Obrane ziemniaki w rozdrabniaczu zmiksować z 2 minuty na gładką papkę, wylać masę na bardzo drobne sitko, postawić sitko na misce i zostawić do odcieknięcia z płynu około 20 minut. W rozdrabniaczu po ziemniakach zmiksować cebulę, czosnek, jajka, sól, pieprz mielony.

Z miski odlać delikatnie płyn ziemniaków i zostanie sama biała skrobia. Do białej skrobi dodać zmiksowaną cebulę, ziemniaki z sitka, dodać z 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie wymieszać.

Na gorącym oleju smażyć nie duże porcje placków na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz usmażone.

Na placek nałożyć gulasz, nakryć drugim plackiem, na wierzch dodać śmietanę.

Gulasz jest w moich przepisach tutaj: https://gotujmy.pl/gulasz-zpieczonej-lopatki-z-papryka,przepisy-szybki-obiad-przepis,290909.html
Chrupiące placki ziemniaczane w wersji z gulaszem
W rozbrabniaczu minimum z 2 minuty na gładką papkę.
Chrupiące placki ziemniaczane w wersji z gulaszem
Również w rozdrabniaczu zmiksować dodatki.
Chrupiące placki ziemniaczane w wersji z gulaszem
Po odstaniu jhest biała skrobia, idealna do placków.
Chrupiące placki ziemniaczane w wersji z gulaszem
Masa do tych placków powinna być gęsta.
Chrupiące placki ziemniaczane w wersji z gulaszem
Chrupiące placki ziemniaczane w wersji z gulaszem
Chrupiące placki ziemniaczane w wersji z gulaszem
Chrupiące placki ziemniaczane w wersji z gulaszem
Chrupiące placki ziemniaczane w wersji z gulaszem