WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1208]

Smażone filety z dorsza czarnego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filety z dorsza czarnego mrożonego smażone na patelni z dużą ilością przypraw na ostro. Pysznie smakują podane z ziemniakami.

Smażone filety z dorsza czarnego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone filety z dorsza czarnego

 

  • ok. 500 g dorsza czarnego mrożonego
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • szczypta przyprawy gyros kebab na każdy filet
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone filety z dorsza czarnego

ETAP 1:

Filety z dorsza czarnego ułożyć na sicie i pozostawić do rozmrożenia. Po rozmrożeniu opłukać i osuszyć. Ułożyć na desce do krojenia lub talerzu i oprószyć solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym. Następnie opanierować w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć opanierowane filety rybne. Smażyć z każdej strony przez kilka minut aż filety ładnie się przyrumienią. Po usmażeniu wyłożyć filety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru oleju. Podawać z ziemniakami i koperkiem.

Smażone filety z dorsza czarnego
Usmażone filety z dorsza wyłożone po usmażeniu na ręcznik papierowy
Smażone filety z dorsza czarnego
Filety z dorsza czarnego w trakcie smażenia na patelni
Smażone filety z dorsza czarnego
Opanierowane filety z dorsza ułożone na patelni
Smażone filety z dorsza czarnego
Rozmrożone filety z dorsza przyprawione na desce