Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1136]

Pierś z indyka w marynacie miodowo - musztardowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z indyka upieczona w marynacie miodowo - musztardowej jest soczysta i smaczna, a do tego wymaga niewielkiego nakładu pracy.

Pierś z indyka w marynacie miodowo - musztardowej

Składniki:

Pierś z indyka w marynacie miodowo - musztardowej

 

  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka w marynacie miodowo - musztardowej

ETAP 1:

Pierś z indyka w marynacie miodowo - musztardowej
Piersi z indyka trzymamy w marynacie miodowo-musztardowej

Piersi z indyka opłukujemy i osuszamy. Mięso nacieramy z każdej strony solą i pieprzem.

Przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą miód, oliwę, musztardę, ostrą i słodką paprykę mieloną oraz tymianek.

Powstałą marynatą nacieramy piersi z indyka, odstawiamy je na noc do lodówki.

ETAP 2:

Pierś z indyka w marynacie miodowo - musztardowej
Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy pozostałą marynatę i zamykamy. Pieczemy przez ok. 50 minut w 180 st. C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.