Sposób przygotowania:
Pałki kurczaka duszone w sosie pomidorowymETAP 1:
Pałki kurczaka nacieramy porządnie przyprawami: solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką mieloną oraz drobno posiekanym czosnkiem. Mięso odstawiamy na godzinę do lodówki.
ETAP 2:
Następnie pałki smażymy ze wszystkich stron na oleju na złocisty kolor. Mięso zdejmujemy z garnka.
ETAP 3:
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki lub w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.
Cebulę szklimy na tłuszczu ze smażenia pałek kurczaka. Warzywa solimy i oprószamy pieprzem.
ETAP 4:
Do cebuli i marchewki dodajemy pomidory z puszki i bulion. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną i powstanie jednolity sos. Doprawiamy go solą i pieprzem, wrzucamy pałki. Garnek przykrywamy. Pałki dusimy przez ok. godzinę na małym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.