Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 330
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gotowe mięso jest niezwykle aromatyczne, doskonale doprawione i z łatwością odchodzi od kości. Połączenie miodu z musztardą nadaje żeberkom niepowtarzalnego charakteru, który sprawia, że ciężko zrezygnować z dokładki.

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Składniki:

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

 

Marynata:

  • 1 łyżki miodu (płaskie)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej

Ponadto:

  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Marynata:

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.

Marynowanie:

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
Żeberka najlepiej marynować przez całą noc.

Żeberka należy umyć, osuszyć i następnie poporcjować na mniejsze kawałki.
Mięso dokładnie pokryć marynatą i odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
Żeberka powinny być miękkie i o złotej barwie.

Zamarynowane żeberka oraz liście laurowe należy umieścić w rękawie do pieczenia.
Rękaw szczelnie związać i włożyć do uprzednio rozgrzanego piekarnika.
Piec do 60 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie mięso wyjąć z rękawa i dopiekać do momentu aż będzie miękkie i zarumienione.