Sposób przygotowania:
Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywamiprzygotowanie składników
Marchewki obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę. Bulion zagotować, wrzucić marchewkę i ugotować na pół miękko. Marchewkę wyjąć z bulionu łyżką cedzakową.
przygotowanie składników cd
Rozmrożonego mintaja osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę. Mintaja wrzucić do wrzącego bulionu i gotować 3 minuty. Rybę wyjąć łyżką cedzakową z bulionu.
przygotowanie składników cd
Groszek wylać na durszlak, przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć.
przygotowanie składników cd
Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie składników cd
Ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie tortilli
Przygotować placki tortilli.
przygotowanie tortilli cd
Cztery placki tortilli rozłożyć na dużych blachach i posypać połową sera.
przygotowanie tortilli cd
Na serze rozłożyć marchewkę i groszek.
przygotowanie tortilli cd
Na warzywach rozłożyć mintaja.
przygotowanie tortilli cd
Całość oprószyć solą, pieprzem i posypać koperkiem.
przygotowanie tortilli cd
Na tortillach rozłożyć resztę sera.
przygotowanie tortilli cd
Jajko roztrzepać i posmarować brzegi tortilli. Pozostałymi plackami przykryć tortille i zlepić brzegi. Blachy z plackami włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem i zapiekać około 30 minut aż się zrumienią. Tortille podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!