eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam chrupiące zapiekane w piekarniku tortille nadziewane gotowanym mintajem, groszkiem, marchewką, koperkiem i serem.

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

Składniki:

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

placki

  • 8 placków tortilli

farsz

  • 500 g mrożonego mintaja - rozmrozić
  • 2 marchewki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 pęczek koperku
  • 250 g żółtego sera gouda

dodatki

Sposób przygotowania:

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

przygotowanie składników

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami
Pokrojoną marchewkę ugotować w bulionie warzywnym.

Marchewki obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę. Bulion zagotować, wrzucić marchewkę i ugotować na pół miękko. Marchewkę wyjąć z bulionu łyżką cedzakową.

przygotowanie składników cd

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami
Pokrojonego dorsza obgotować w bulionie.

Rozmrożonego mintaja osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę. Mintaja wrzucić do wrzącego bulionu i gotować 3 minuty. Rybę wyjąć łyżką cedzakową z bulionu.

przygotowanie składników cd

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami
Groszek na durszlaku przepłukać i odsączyć.

Groszek wylać na durszlak, przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć.

przygotowanie składników cd

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami
Opłukany i osuszony papierowym ręcznikiem koperek pokroić.

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie składników cd

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

Ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie tortilli

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

Przygotować placki tortilli.

przygotowanie tortilli cd

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

Cztery placki tortilli rozłożyć na dużych blachach i posypać połową sera.

przygotowanie tortilli cd

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

Na serze rozłożyć marchewkę i groszek.

przygotowanie tortilli cd

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

Na warzywach rozłożyć mintaja.

przygotowanie tortilli cd

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

Całość oprószyć solą, pieprzem i posypać koperkiem.

przygotowanie tortilli cd

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

Na tortillach rozłożyć resztę sera.

przygotowanie tortilli cd

Chrupiące tortille Eli z mintajem i warzywami

Jajko roztrzepać i posmarować brzegi tortilli. Pozostałymi plackami przykryć tortille i zlepić brzegi. Blachy z plackami włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem i zapiekać około 30 minut aż się zrumienią. Tortille podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!