Dawid Jasinski

Dawid Jasinski

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Tacos z rybą i sałatką z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Prosta,prawdziwie meksykańska przekąska idealna jako zakąska na prywatkę lub świetny ,szybki obiad.

Tacos z rybą i sałatką z czerwonej kapusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tacos z rybą i sałatką z czerwonej kapusty

 

  • Ok.400g ryby o białym zbitym mięsie ( np.dorsz,mintaj),
  • 1/4 łyżeczki oregano,
  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony),
  • 3 łyżki mąki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 1/4 główki czerwonej kapusty (drobno poszatkowanej),
  • sok z 2 limonek,
  • pikantny sos z papryki lub pomidorów,
  • 8 kukurydzianych tortilli,
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej,
  • 1/2 opakowania groszku mrożonego Hortex,
  • 1/2 opakowania mieszanki meksykańskiej Hortex,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Tacos z rybą i sałatką z czerwonej kapusty
Pociąć rybę na kwadraciki (ok.2x2cm),rozłożyć na talerzu i posypać połową oregano,kminku,papryki i czosnku oraz doprawić solą i pieprzem,następnie oprószyć mąką. Rozgrzać olej na patelni (aż zacznie dymić),smażyć rybę aż z zewnątrz będzie zrumieniona a środek będzie miękki.Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Podsmażyć mrożone warzywa i wymieszać z kapustą oraz z pozostałymi: oregano,kminkiem,papryką i czosnkiem,dodać sok z limonki,sól i pikantnym sosem paprykowym. W międzyczasie podsmażamy cebulę (wystarczy zeszklić). Podgrzać tortille na patelni teflonowej bez tłuszczu (warto skrapiać je wodą dzięki czemu będą elastyczne i nie będą się kruszyć). Do każdej tortilli nakładamy rybę,sałatkę z kapusty z sosem.Na końcu dodajemy do smaku salsę i cebulkę.
Tacos z rybą i sałatką z czerwonej kapusty
Tacos z rybą