edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Czeski chleb wiejski na zakwasie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Najprostszy chleb mieszany, neutralny w smaku, mięciutki i puszysty, długo utrzymuje świeżość

Czeski chleb wiejski na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czeski chleb wiejski na zakwasie

 

  • 150 g czynnego zakwasu żytniego (nie mniej niż 3 godziny po dokarmieniu) przygotowanego według przepisu https://gotujmy.pl/zytni-zakwas-chlebowy,przepisy,171540.html
  • 300 g letniej wody
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • łuskany słonecznik do posypania wierzchu – niekoniecznie, ale my lubimy

Sposób przygotowania:

Czeski chleb wiejski na zakwasie
Do miski przesiałam obie mąki, wymieszałam je z solą. Na środku zrobiłam wgłębienie, wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier, wlałam część wody i roztarłam drewnianą łyżką, aż drożdże się rozpuściły. Dolałam resztę wody i zakwas, wymieszałam i wyrabiałam, nadal drewnianą łyżką, około 5 minut. Przykryłam miskę ściereczką, odstawiłam na 10 minut.

Po tym czasie znów wyrabiałam ciasto przez 5-7 minut, ponownie przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu aż mocno urosło (moje co najmniej potroiło objętość).

Keksówkę o wymiarach 9x27 cm wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką. Spokojnie można użyć troszkę większej blaszki, bo dobrze wyrobione ciasto naprawdę mocno wyrasta.

Wyrośnięte ciasto lekko zamieszałam, przełożyłam do keksówki, wyrównałam powierzchnię ręką zmoczoną w ciepłej wodzie, posypałam słonecznikiem. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do kolejnego wyrastania. Kiedy ciasto zaczęło wyłazić z blaszki, wstawiłam je do piekarnika na grzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 45 minut. Jeszcze gorące wyjęłam z blaszki i wystudziłam na kratce kuchennej.

Ciasto można wyrabiać w misie robota spiralnymi końcówkami.

Przepis zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.com
Czeski chleb wiejski na zakwasie
Ciasto wyrabiałam drewnianą łyżką ale można też robotem.
Czeski chleb wiejski na zakwasie
Wierzch ciasta posypałam pestkami słonecznika.
Czeski chleb wiejski na zakwasie
Wyrośnięte ciasto lekko przemieszałam...
Czeski chleb wiejski na zakwasie
Chleb wyjęłam z blaszki i wystudziłam na kratce.

Tagi:

chleb pieczywo