SUPERPRZEPIS

Pieczeń wołowa z oliwkami i białym serem

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieczeń wołowa z oliwkami i białym serem  Więcej zdjęć (5)

Pieczenie, to doskonały pomysł na pyszny obiad. Użyte do nadzienia przyprawy znakomicie podkreślają ich smak i nadają im wyjątkowy charakter.
Smak tego mięsa dodatkowo ożywiają oliwki.

Składniki:

Pieczeń wołowa z oliwkami i białym serem

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa z oliwkami i białym serem

ETAP 1

Pieczeń wołowa z oliwkami i białym serem
uformowany płat mięsa nacieramy przyprawami

Sól, pieprz, paprykę oraz zioła prowansalskie łączymy z około 1/5 szklanki oleju.

Mięso rozkrawamy i nacinamy w kilku miejscach tak by powstał płat. Tak przygotowane nacieramy z każdej strony przygotowanymi przyprawami i odstawiamy.

ETAP 2

Pieczeń wołowa z oliwkami i białym serem
przygotowujemy serowo- oliwkowe nadzienie

Między czasie przygotowujemy nadzienie. Ser łączymy z pokrojoną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, bazylią i tymiankiem. Całość mieszamy dodając sól i pieprz do smaku. Na koniec łączymy go z oliwkami.

ETAP 3

Pieczeń wołowa z oliwkami i białym serem
serowe nadzienie wykładamy na mięso

Tak przygotowany ser wykładamy na mięso.

ETAP 4

Pieczeń wołowa z oliwkami i białym serem
formujemy zgrabną pieczeń

Całość zwijamy, formując zgrabną pieczeń. Dodatkowo mięso przewiązujemy nicią, by w czasie pieczenia zachowało zgrabny kształt.

ETAP 5

Pieczeń wołowa z oliwkami i białym serem
przed pieczenim pieczeń umieszczamy w rękawie do pieczenia

Pieczeń skrapiamy jeszcze olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Całość umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy około 90 minut w 180°C.

Gotową pieczeń kroimy w plastry i podajemy jako dodatek do ziemniaków i ulubionej surówki.