Sposób przygotowania:
Sernik z bezą na kakaowym cieście
CIASTO: Z podanych składników zagniatamy miękkie ciasto kruche. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto jest w lodówce możemy przygotować ser.
SER: W wysokiej misce miksujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy ser z wiaderka oraz sok z cytryny i ponownie miksujemy. Powoli wlewamy olej nie przerywając miksowania. Następnie wlewamy mleko i nadal miksujemy masę serową. Na końcu wsypujemy budynie i miksujemy do rozpuszczenia się budyniu.Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wylewamy masę serową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 35 minut.
BEZA: W garnku miksujemy białka z cukrem i sokiem z cytryny na bardzo sztywno. Konsystencja ma być taka, żeby ciężko wbijała się w nią łyżka. Ubitą bezę wykładamy na podpieczony sernik i ponownie wstawiamy go do piekarnika na 20 zwiększając temperaturę do 190 C.
SER: W wysokiej misce miksujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy ser z wiaderka oraz sok z cytryny i ponownie miksujemy. Powoli wlewamy olej nie przerywając miksowania. Następnie wlewamy mleko i nadal miksujemy masę serową. Na końcu wsypujemy budynie i miksujemy do rozpuszczenia się budyniu.Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wylewamy masę serową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 35 minut.
BEZA: W garnku miksujemy białka z cukrem i sokiem z cytryny na bardzo sztywno. Konsystencja ma być taka, żeby ciężko wbijała się w nią łyżka. Ubitą bezę wykładamy na podpieczony sernik i ponownie wstawiamy go do piekarnika na 20 zwiększając temperaturę do 190 C.
robaczek