Seba84

Seba84

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Chrupkie ciasto na pełnoziarnistą pizzę.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na superchrupkie ciasto na pizzę

Chrupkie ciasto na pełnoziarnistą pizzę. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupkie ciasto na pełnoziarnistą pizzę.

 

  • Drożdze - 40 g.
  • Cukier - łyżeczka mała 5g
  • Woda - pół szklanki ( 125 ml)
  • Mleko - pół szklanki ( 125 ml)
  • Sól- szczypta
  • Olej - 3 łyżeczki
  • Kasza manna ( 2 łyżki stołowe)
  • Mąka Pełnoziarnista ( 600 g - ok 3 szklanki)

Sposób przygotowania:

Chrupkie ciasto na pełnoziarnistą pizzę.
W misce umieszczamy drożdże. Dodajemy szklanke zimnej wody oraz mleka. Rozpuszczamy łyżką drożdze w wodzie i mleku. Następnie dodajemy łyzeczkę cukru. Mieszamy. Kolejno dodajemy 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 3 łyżeczki oleju i szczyptę soli. Całość mieszamy dużą łyżką, az do momentu lekkiego wyrobienia ciasta. Nastepnie posypujemy ciasto resztą mąki i ugniatany w kulke przez ok 5 minut. Ciasto przykrywamy sciereczką na 20-35 minut. Po tym czasie ciasto wyrośnie i jest gotowe do rozwałkowania. Zanim rozwałkowujemy ciasto posypujemy je kasza manną z obu stron i pozostawieniamy na naoliwionej blaszce do pizzy. Dodajemy ulubione dodatki i wypiekamy przez 13 minut w temperaturze 250 stopni.
Chrupkie ciasto na pełnoziarnistą pizzę.
Łączymy droźdze z mlekiem wodą oraz z cukrem
Chrupkie ciasto na pełnoziarnistą pizzę.
Nastepnie dodajemy pełnoziarnistą mąkę z solą
Chrupkie ciasto na pełnoziarnistą pizzę.
Po ddodaniu oleju calość miszamy najpierw łyżką a potem reka
Chrupkie ciasto na pełnoziarnistą pizzę.
Po wyrosnieciu ciasto posypujemy kaszą manną