Sposób przygotowania:
Chruścik orzechowy
Do przesianej mąki pszennej wbijamy jaja , dodajemy rum, szczyptę proszku do pieczenia i stopione masło. Mieszamy dodając tyle śmietany, by składniki się połączyły .Na końcu dodajemy orzechy. Wyrabiamy ciasto o zwartej konsystencji. Rozwałkowujemy ciasto cieniutko. Za pomocą radełka wycinamy paski z przecięciem w środku. Przekładamy jeden koniec przez otwór tak, by otrzymać tradycyjny kształt faworka. Pieczemy faworki na rozgrzanym oleju, odsączamy je na papierowym ręczniku .Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
edytaha
jaNina
Szalejemy z kaloriami na całego!
zewa
Netka
zbysiowa
jaNina
Raczej od środy popielcowej.... jeszcze przed nami ostatni weekend karnawału, więc trzeba zjeść jakieś fajne ciacho :)
zbysiowa
Myslisz? Ja już chyba zacznę od jutra;)
jaNina
Tyle napiekłam, że nie wiem czy do wtorku damy rade zjeść...
jak mówiła moja ciocia "...lepiej się rozchorować niż miało by się zmarnować" :D
-Natka-
jaNina
monikaT83
jaNina
Dzięki!
Dziś usmażyłam sezamowy :) jest jeszcze lepszy :)
Jak szaleć to szaleć!
monikaT83
jaNina
ajrzyj w moje przepisy - tam wsztwiłam juz przepis
https://gotujmy.pl/sezamowe-roze-karnawalowe,przepisy,181531.html
Najlepsze są listki, bo sezam jest na wierzchu i pieknie się praży w czasie pieczenia.Tylko dobrze posmaruj ciasto białkiem, posyp sezamem i wgnieć delikatnie wałkiem w ciasto. Powodzenia Moniczko! Warto się potrudzić :)