SUPERPRZEPIS

Chruścik orzechowy

  • 14
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Chruścik orzechowy Więcej zdjęć (2)

Faworki ze starej receptury z 1932 roku wzbogacone dodatkiem mielonych orzechów włoskich.

Składniki:

Chruścik orzechowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chruścik orzechowy
Do przesianej mąki pszennej wbijamy jaja , dodajemy rum, szczyptę proszku do pieczenia i stopione masło. Mieszamy dodając tyle śmietany, by składniki się połączyły .Na końcu dodajemy orzechy. Wyrabiamy ciasto o zwartej konsystencji. Rozwałkowujemy ciasto cieniutko. Za pomocą radełka wycinamy paski z przecięciem w środku. Przekładamy jeden koniec przez otwór tak, by otrzymać tradycyjny kształt faworka. Pieczemy faworki na rozgrzanym oleju, odsączamy je na papierowym ręczniku .Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Chruścik orzechowy
Pieczemy faworki na rozgrzanym oleju, odsączamy je na papierowym ręczniku .