Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Chrust

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sprawdzony przepis na chrust

Chrust Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrust

 

  • 4 zółtka
  • 1 szklanka maki
  • 2 łyzki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • Cukier waniliowy
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Chrust
Mąke wymieszać z żółtkami, śmietaną, cukrem i spirytusem. Zagniesć na ciasto. Dobrze wyrobić. Po wyrobieniu ciasto „bić” kilkakrotnie wałkiem lub uderzac nim w stolnicę (po co nie wiem- taki jednak przepis mam od babci, która upiera się, że tak trzeba;)) Rozwałkować na stolnicy i ciąć na paski o szerokosci ok. 3 cm i długości 8-10 cm. Każdy pasek rozciąć w środku i przełożyc przez to rozcięcie jeden koniec. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu,a następnie odstawić na bibułke czy ręcznik papierowy, aby odsączyc nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem.
Chrust
Mąke wymieszać z żółtkami, śmietaną, cukrem i spirytusem
Chrust
Po wyrobieniu ciasto „bić” kilkakrotnie wałkiem lub uderzac nim w stolnicę
Chrust
Rozwałkować na stolnicy i ciąć na paski o szerokosci ok. 3 cm i długości 8-10 cm
Chrust
Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu,a następnie odstawić na bibułke czy ręcznik papierowy