iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chrupiące chrusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrusty lub faworki jak ktoś woli z tego przepisu wychodzą przepyszne i bardzo chrupiące, ale nie twarde.

Chrupiące chrusty

Składniki:

Chrupiące chrusty

 

  • 45 dag mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 15 gram masła stopionego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

dodatkowo:

  • 1 litr oleju
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Chrupiące chrusty

ETAP 1:

Chrupiące chrusty
Ciasto na chrusty bardzo cieniutko rozwałkować.

Mąkę przesiać, dodać do niej cukier i sól, wymieszać i na środku kopczyka z mąką zrobić dołek w który wlać żółtka, wodę, śmietanę i spirytus oraz płynny tłuszcz. Zagnieść gładkie ciasto i po zagnieceniu wybić ciasto wałkiem, aby wtłoczyć w nie sporo powietrza, następnie schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Stolnicę bardzo delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na niej bardzo cieniutko schłodzone ciasto ( im cieniej tym lepiej).

ETAP 2:

Chrupiące chrusty
Formujemy chrusty przeciagając koniec ciasta przez nacięcie.

Ciasto kroimy na małe romby lub prostokąty i na środku każdego robimy małe nacięcie przez które przeciągamy jeden koniec ciasta.

ETAP 3:

Chrupiące chrusty
Chrusty ja smaze na patelni i robi sie to szybko.

W szerokim garnku lub tak jak ja na patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy chrusty na złoty kolor po usmażeniu osuszamy na papierowym ręczniku i po przełożeniu na talerz posypujemy cukrem pudrem.