Sposób przygotowania:
Chrupiące chrustyETAP 1:
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier i sól, wymieszać i na środku kopczyka z mąką zrobić dołek w który wlać żółtka, wodę, śmietanę i spirytus oraz płynny tłuszcz. Zagnieść gładkie ciasto i po zagnieceniu wybić ciasto wałkiem, aby wtłoczyć w nie sporo powietrza, następnie schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Stolnicę bardzo delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na niej bardzo cieniutko schłodzone ciasto ( im cieniej tym lepiej).
ETAP 2:
Ciasto kroimy na małe romby lub prostokąty i na środku każdego robimy małe nacięcie przez które przeciągamy jeden koniec ciasta.
ETAP 3:
W szerokim garnku lub tak jak ja na patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy chrusty na złoty kolor po usmażeniu osuszamy na papierowym ręczniku i po przełożeniu na talerz posypujemy cukrem pudrem.
cherry