Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Chrust lany

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Chrust lany, czyli prosty karnawałowy przysmak usmażony z pomocą butelki na ciasto. Gorąco polecam!

Chrust lany

Składniki:

Chrust lany

 

  • 200g mąki
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 150ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1l oleju do smażenia
  • cukier puder do obsypania chrustu

Sposób przygotowania:

Chrust lany
Przepis znalazłam tutaj: http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_ciasta_i_ciasteczka_przepis.html?cbr_id=9143, zamiast laski wanilii dodałam cukier waniliowy;)



Jajka rozbijamy do miski oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. żółtka ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko, cukier waniliowy i stopniowo dosypujemy mąkę. Na końcu dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.



Przekładamy ciasto do butelki z wąską końcówką i wlewamy "pisząc" różne wzory na rozgrzanym oleju. Smażymy na rumiano z obu stron - twa to dosłownie chwilkę. Wyciągamy łyżką cedzakową, kładziemy na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego! Użyłam butelki z bardzo cienką końcówką stąd smażenie trwało chwilkę, gdy próbowałam wlewać ciasto łyżką, wychodzi grubsze i trzeba poczekać aby ciasto uzyskało odpowiedni kolor;)