iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Chrzanowy żurek w chlebie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chrzanowy żurek w chlebie

Chrzanowy żurek w chlebie

Składniki:

Chrzanowy żurek w chlebie

 

  • 1 szklanka żurek zakwas,
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • 2 żeberka wędzone,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 szklanka śmietany 12-procentowej
  • 1 marchewka,
  • 2 liście laurowe
  • chrzan,
  • uniwersalna przyprawa Vegeta Podravka
  • 4 jajka
  • chlebki

 

Sposób przygotowania:

Chrzanowy żurek w chlebie
Chlebki moje są własnej roboty wydrążamy ale nie za dużo. W garnku nastawiamy wodę dodajemy wędzone żeberka ,liść laurowy i gotujemy ok 30min. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, zakwas-mieszamy . Zagotowujemy , gotujemy ok 15 min. Dodajemy przyprawę uniwersalną do smaku. Zaciągamy śmietaną. Dodajemy wyciśnięty czosnek - już nie gotujemy. Jajka gotujemy na twardo,obieramy i siekamy. Kiełbasę białą zaparzamy i kroimy w plasterki. Na dno chlebka nakąłdamy posiekane jajko i łyżkę chrzanu , zalewamy żurkiem. Na wierzch układamy plasterki białej kiełbasy. Podajemy