katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1367]

Żurek z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Taki żurek gotowała babcia musiał pachnieć wędzonką, majerankiem i resztą przypraw. Był ostry jak dla mnie aż za bardzo.

Żurek z jajkiem

Składniki:

Żurek z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkiem
Jajka zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo ok 10 min. Studzimy,obieramy i kroimy. Kiełbaski zalewamy wodą i postawić do gotowania a właściwie do parzenia. Dodajemy boczek. Gotujemy na wolnym ogniu.

Czosnek, kroimy i rumienimy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy do zupy. Dodajemy też liść laurowy. Cały czas gotujemy na malutkim ogniu.

Gdy kiełbaski się uparzą dodajemy majeranek, zakwas i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę (można więcej).

Podajemy z przygotowanym jajkiem.

Tagi:

żurek zupy