Sposób przygotowania:
Żurek z wędzoną kiełbasą, pieczarkami i chrzanemŻurek z wędzoną kiełbasą 1
Włoszczyznę obieramy i oczyszczamy.
Żurek z wędzoną kiełbasą 2
Włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele, liście laurowe, pieprz. Dodajemy pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru. Zagotowujemy.
Żurek z wędzoną kiełbasą 3
Cebule kroimy w kostkę. Czosnek w cienkie plasterki. Dusimy na maśle do czasu aż uwolnią aromat. Dokładamy do zupy.
Gotujemy wywar do czasu aż warzywa staną się miękkie. Wyjmujemy z wywaru. Marchew zostawiamy i kroimy w kostkę.
Żurek z wędzoną kiełbasą 4
Kiełbasę kroimy w plastry.
Żurek z wędzoną kiełbasą 5
To samo robimy z pieczarkami. Pieczarki wrzucamy na patelnię i odparowujemy nadmiar wody.
Kiełbasę i pieczarki dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 15 minut.
Żurek z wędzoną kiełbasą 6
Dodajemy marchew. Dolewamy zakwas, dodajemy chrzan, śmietanę. Doprawiamy do smaku solą.
Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.