Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Chudy schab duszony z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie zawierające dużo białka i błonnika rozpuszczalnego

Chudy schab duszony z jabłkami

Składniki:

Chudy schab duszony z jabłkami

 

  • 400 g zbitych małych kotlecików ze schabu
  • 4 duże, pokrojone na ćwiartki jabłka Złote Renety (800 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Chudy schab duszony z jabłkami

Kotleciki ze schabu lekko posól, posyp pieprzem, połową majeranku i dokładnie wymieszaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzucaj kotleciki, po 2-3 minutach przewracaj na drugą stronę, po kolejnych 2-3 minutach podlej niewielką ilością wody, dodaj czosnek i duś, często mieszając. Kiedy mięso będzie już miękkie dodaj jabłka, oprósz je majerankiem i duś 3-4 minuty, tak aby jabłka nie były rozgotowane. Często mieszaj. Gotowe danie posyp szczyptą majeranku.


  239 kcal/1 porcję.


Dowiedz sie więcej na temat zaleceń dietetycznych dla osób z cukrzycą.