SUPERPRZEPIS

Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego

  • 1
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego Więcej zdjęć (3)

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze są świeże. Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem. 

Składniki:

Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego

 

  • Składniki na około 20 sztuk: zrobilam z podwójnej porcji

 

 

  • Ponadto:

 

  • olej do smażenia
  • drobny cukier do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego
Do garnka wlałam wodę i zagotowałam z margaryną cukrem i szczypta soli. Dodałam mąkę z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Mieszałam do momentu, aż składniki się połączyły i odchodziły od garnka. Zostawiłam do ostudzenia. Wbiłam jaja , zmiksowałam. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać i odcinać nożyczkami najlepiej , wielkość 6cm (Rękoma formowałam ruloniki robiłam kółka i wrzucałam na rozgrzany tłuszcz , powinien mieć temp. 175 stopni ) Piekłam chwilkę z obu stron na rumiany kolor ( koło 2 minut z każdej strony ) Osuszyłam na sitku i posypałam cukrem pudrem .
Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego
Skladniki zagotować dodać mąkę z cynamonem i mieszac do uzyskania jednolitej masy ostudzić wbić jaja i miksowac na gladka masę
Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać i odcinać nożyczkami najlepiej , wielkość 6cm

Tagi:

jajko jajka