Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Chutney paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chutney to gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej, sporządzany z owoców i warzyw. Słodko-kwaśny smak sosu jest kompozycją wręcz idealną do potraw mięsnych i wegetariańskich.

Chutney paprykowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Chutney paprykowe

 

Sposób przygotowania:

Chutney paprykowe

ETAP 1:

Cebulę obieramy, kroimy w krążki i podsmażamy na maśle z dodatkiem soli. Paprykę myjemy, wydrążamy z nasion i kroimy w kostkę a następnie dodajemy do cebuli razem z wędzoną papryką. Do warzyw dodajemy obrany z wierzchniej skórki czosnek (całą główkę) oraz kilka gałązek rozmarynu. Dodajemy cukier i dusimy przez ok. 20 minut., pod przykryciem. Do miękkich warzyw dodajemy dżem, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze 5 min.

Chutney paprykowe
chutney paprykowe z dodatkiem cebuli to świetny dodatek do mięs
Chutney paprykowe
Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na maśle
Chutney paprykowe
Paprykę myjemy, wydrążamy z nasion i kroimy w kostkę
Chutney paprykowe
Pokrojoną paprykę dodajemy do podsmażonej cebuli
Chutney paprykowe
Dodajemy całą główkę czosnku i dusimy pod przykryciem.
Chutney paprykowe
Do podduszonych warzyw dodajemy dżem porzeczkowy i doprawiamy całość do smaku.

Tagi:

papryka