Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Miodowy chlebek na różnych mąkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chlebek upieczony na różnych rodzajach mąki z dodatkiem ziaren. Polecam go na śniadanie z dodatkiem ulubionego sera, bądź domowych konfitur, czy też dżemów. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony w całości do poczęstowania.

Miodowy chlebek na różnych mąkach

Składniki:

Miodowy chlebek na różnych mąkach

 

Sposób przygotowania:

Miodowy chlebek na różnych mąkach

1.

Miodowy chlebek na różnych mąkach
Wsypanie do miski mąki pszennej chlebowej, krupczatki i tortowej

Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową, krupczatkę i tortową, a potem wymieszać.

2.

Miodowy chlebek na różnych mąkach
Dosypanie słonecznika, płatków owsianych, ostropestu i amarantusa

Dosypać słonecznik, płatki owsiane, ostropest mielony, ziarna amarantusa i znowu wymieszać.

3.

Miodowy chlebek na różnych mąkach
Wsypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Wsypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać łyżką.

4.

Miodowy chlebek na różnych mąkach
Wlanie miodu spadziowego i wymieszanie łyżką

Wlać miód spadziowy, wymieszać.

5.

Miodowy chlebek na różnych mąkach
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.

6.

Miodowy chlebek na różnych mąkach

Wlać letnią wodę.

7.

Miodowy chlebek na różnych mąkach

Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Miodowy chlebek na różnych mąkach

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i znowu pozostawić na 15 minut.

9.

Miodowy chlebek na różnych mąkach

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Miodowy chlebek na różnych mąkach

Wystudzić na kratce.

11.

Miodowy chlebek na różnych mąkach

Smacznego !