Sposób przygotowania:
Miodowy chlebek na różnych mąkach1.
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową, krupczatkę i tortową, a potem wymieszać.
2.
Dosypać słonecznik, płatki owsiane, ostropest mielony, ziarna amarantusa i znowu wymieszać.
3.
Wsypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać łyżką.
4.
Wlać miód spadziowy, wymieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Wlać letnią wodę.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i znowu pozostawić na 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !