Sposób przygotowania:
Ciabatty z czuszką i majerankiem
Drożdże rozgnieść z łyżeczką cukru w misce, zalać letnią wodą. Odstawić na kwadrans. Międzyczasie naciąć czuszki na wzdłuż, usunąć nasiona i ogonki oraz opłukać i posiekać cienko. Do zaczynu dodać przesianej mąki,oliwę, czuszki, sól oraz majeranek ze trzy łyżki. Wyrabiać i zagnieść, a potem odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, blachę lekko nasmarować olejem. Wyrośnięte ciasto rwać na kawałki, formując na lekko prostokątne kształty pomagając sobie przy tym łopatką kuchenną. Układać bułki na blasze, wstawić do piekarnika na 25-30 min. Gdy się zrumienią, wyjąć i przestudzić. Dopiero potem kroić i spożywać z serkami lub masłem.