Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Ciacho z rabarbarem pod truskawkową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto z rabarbarem pod truskawkową pianką i kruszonką- czy można chcieć czegoś więcej do porannej kawki ?

Ciacho z rabarbarem pod truskawkową pianką

Składniki:

Ciacho z rabarbarem pod truskawkową pianką

 

 

 

  • 1/3 szklanki cukru kryształu

 

  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 3 żółtka jaj

 

 

 

 

  • Składniki- kruszonka:

 

 

 

  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

 

 

  • Składniki- pianka:

 

  • 3 schłodzone białka jaj

 

  • 1 budyń truskawkowy

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

  • cukier puder

 

 

Sposób przygotowania:

Ciacho z rabarbarem pod truskawkową pianką
Rabarbar płuczemy, kroimy na 3-4 cm kawałki. Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. Masło kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do misy robota i miksujemy dokładnie do chwili aż będzie puszyste i mocno napowietrzone. Ciągle ucierając, dodajemy partiami cukier zmieszany z cukrem waniliowym. Gdy cukier lekko się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku, a następnie po jednym jajku. Ciągle miksując, dodajemy po łyżce śmietany. Ucieramy razem około 3-4 minut. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy partiami mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pianka: Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru. Gdy piana będzie błyszcząca, wsypujemy budyń i miksujemy dokładnie. Na cieście rozkładamy pokrojony rabarbar. Przykrywamy truskawkową pianką. Kruszonka: Niezbyt miękkie masłko kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę pszenną, cukier puder oraz cukier waniliowy. Dokładnie ugniatamy do chwili aż zaczną nam powstawać nieduże kuleczki. Masę wykładamy na pianę z białek. Ciasto od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Jeśli kruszonka zacznie się zbytnio przypiekać, ciasto przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pozostawiamy do ostudzenia i posypujemy obficie cukrem pudrem.

Tagi:

jajko tarta jajka