gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ciapkapusta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne sląskie danie na obiad z kotletem mielonym

Ciapkapusta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciapkapusta

 

  • 70-1 kg kapusty kiszonej
  • 1,50 ziemniaków
  • 15 dkg boczku wedzonego
  • sól.pieprz
  • 2-3 łyzki oleju
  • 2 łyzki mąki
  • 1/5 -szklanki wody do 2

Sposób przygotowania:

Ciapkapusta
Kapustę kiszoną myjemy,zalewamy wodą i gotujemy.Jezeli kapusta jest mocno kwaśna mozna po zagotowaniu odlać wodę i wlać swiezej wody,ugotować .Ziemniaki obieramy gotujemy .Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem.Boczek wędzony kroimy w kostkę dajemy do rondelka mozna dodać 2-3 łyzki oleju,dobrze wysmazyć.Do wytopionego boczku dodajemy 2 łyzki maki mieszamy,zalewamy wodą mieszamy az się zagęsci. Zasmazkę dajemy do kapusty,dodajemy sól,pieprz i tłuczone ziemniaki,dobrze wymieszać Do takiego dania mozna podać kotlety mielone ,lub kotlety mielone zawijane w szynce szwarcwaldzkiej. Takie danie smakuje również odgrzane na następny dzien. POLECAM !!!
Ciapkapusta
Ziemniaki obieramy gotujemy itłuczemy tłuczkiem.
Ciapkapusta
Boczek wędzony kroimy w kostkę ismazymy z olejem.
Ciapkapusta
Kapustę kiszoną myjemy zalewamy wodą i gotujemy.
Ciapkapusta
Do dania mozemy podać kotlety mielone.

Tagi:

kapusta