jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasteczka amaretti

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo smaczne i pożywne ciasteczka

Ciasteczka amaretti

Składniki:

Ciasteczka amaretti

 

  • 4 białka
  • aromat z gorzkich migdałów
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag mieszanych migdałów
  • 6 dag pistacji
  • 90 wafli o średnicy 4*4 cm, odpowiednio przycietych.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka amaretti
Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Podczas ubijania dodac aromat i stopniowo przesypany przez sito cukier puder. Dodac migdały i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać małymi porcjami na przygotowane wafle. Pistacje przekroić na pół i ułożyć po trzy w formie kwiatka, na jeszcze nie upieczonych ciastkach. Ciastka położyć na blasze do pieczenia i pozostawic przez noc do przesuszenia w chłodnym miejscu. Nastepnego dnia piec w nagrzanym do 150 stop.C. piekarniku około 15 minut. przestudzić i ułożyc w szczelnie zamknietej puszcze. Tak przechowywane pozostaną długo wilgotne.