Sposób przygotowania:
Ciasteczka z siedzącymi orzeszkamiCiasto:
1. Umieść masło i cukier w dużej misce i zmiksuj na jednolitą masę.
2. Dodaj żółtko i ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksuj.
3. Dodaj mąkę i sól i wyrób ręką jednolitą masę.
4. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 3h.
Formowanie ciasteczek:
5. Posiekaj orzechy na drobno i przełóż na talerz.
6. Białko, które zostało z masy, ubij na sztywno.
7. Zrób z ciasta wałek.
8. Krój małe porcje i w rękach formuj kulki, które należy następnie spłaszczyć jak na okrągłe ciasteczka.
9. Każde ciasteczko namocz w białku z każdej strony i obtocz w orzechach
Przygotowanie do pieczenia:
10. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
11. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
12. Na blaszce ułóż ciasteczka i wstaw do piekarnika na 5 min.
13. Po tym czasie wybierz z piekarnika i palcem na środku każdego ciasteczka zrób dołek.
14. Włóż do piekarnika na kolejne 10 min.
15. Wybierz z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Krem:
16. Do wysokiego naczynia przełóż masło, śmietanę i likier.
17. Miksuj na jednolity krem, dodając stopniowo cukier puder.
18. Tak powstały krem nakładaj w dołki ciastek i dekoruj dwoma orzeszkami.
Sprawia to wygląd ptaszków w gniazdkach:)
Smacznego:)