AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Ciasteczka z siedzącymi orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyjątkowo kruche, delikatne ciasteczka otoczone posiekanymi orzechami, wypełnione maślanym kremem z nutką likieru Baileys i posadzonymi, jak ptaszki w gniazdkach, orzeszkami ziemnymi w czekoladowych skorupkach.

Ciasteczka z siedzącymi orzeszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka z siedzącymi orzeszkami

Masa:

  • 115 g niesolonego, miękkiego masła
  • 50 g cukru białego
  • 1 duże jajko, rozdzielone
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 140 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 g różnych orzeszków, posiekanych

Krem:

  • orzeszki ziemne w czekoladzie
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 1 łyżka likieru Baileys
  • 350 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z siedzącymi orzeszkami

Ciasto:

Ciasteczka z siedzącymi orzeszkami
Ciasto musi być dobrze schłodzone, bo inaczej będzie się lepiło do rąk.

1. Umieść masło i cukier w dużej misce i zmiksuj na jednolitą masę.

2. Dodaj żółtko i ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksuj.

3. Dodaj mąkę i sól i wyrób ręką jednolitą masę.

4. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 3h.

Formowanie ciasteczek:

Ciasteczka z siedzącymi orzeszkami
Orzechy kalifornijskie, włoskie, pecan, nerkowce, migdały i pistacje.

5. Posiekaj orzechy na drobno i przełóż na talerz.

6. Białko, które zostało z masy, ubij na sztywno.

7. Zrób z ciasta wałek.

8. Krój małe porcje i w rękach formuj kulki, które należy następnie spłaszczyć jak na okrągłe ciasteczka.

9. Każde ciasteczko namocz w białku z każdej strony i obtocz w orzechach

Przygotowanie do pieczenia:

Ciasteczka z siedzącymi orzeszkami
Dołek w ciastku robi się po to, żeby łatwiej dodać krem i posadzić orzeszki.

10. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.

11. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

12. Na blaszce ułóż ciasteczka i wstaw do piekarnika na 5 min.

13. Po tym czasie wybierz z piekarnika i palcem na środku każdego ciasteczka zrób dołek.

14. Włóż do piekarnika na kolejne 10 min.

15. Wybierz z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Krem:

Ciasteczka z siedzącymi orzeszkami
Krem dzięki likierowi ma ciekawy smak i jego cukrowa słodycz jest lekko przełamana.

16. Do wysokiego naczynia przełóż masło, śmietanę i likier.

17. Miksuj na jednolity krem, dodając stopniowo cukier puder.

18. Tak powstały krem nakładaj w dołki ciastek i dekoruj dwoma orzeszkami.

Sprawia to wygląd ptaszków w gniazdkach:)


Smacznego:)