renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Pełnoziarniste pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pełnoziarniste pierniczki po upieczeniu udekorowane - gotowe do powieszenia na choince lub po prostu do zjedzenia.

Pełnoziarniste pierniczki

Składniki:

Pełnoziarniste pierniczki

 

  • 500 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 250 g miodu gryczanego
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • lukier do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste pierniczki

Etap 1

Pełnoziarniste pierniczki
Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy miód i jajko.

Do dużego garnka lub miski wsypujemy mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy miód i jajko.

Etap 2

Pełnoziarniste pierniczki
Rozpuszczamy sodę oczyszczoną w mleku, wlewamy do reszty składników.

Następnie rozpuszczamy sodę oczyszczoną w mleku, wlewamy do reszty składników, dodajemy również rozpuszczone i ochłodzone masło.

Etap 3

Pełnoziarniste pierniczki
Ciasto po zarobieniu odstawiamy w chłodne miejsce.

Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni. Najlepiej 3-4 dni.

Etap 4

Pełnoziarniste pierniczki
Ciasto wałkujemy i wykrawamy pierniczki.

Po tym czasie wałkujemy i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w 170 stopniach.

Etap 5

Pełnoziarniste pierniczki
Po upieczeniu przyozdabiamy lukrem, lub innymi jadalnymi ozdobami.

Po upieczeniu przyozdabiamy lukrem, lub innymi jadalnymi ozdobami. Część pierników ma dziurkę zrobioną rurką do napojów. To są pierniki na choinkę.