Sposób przygotowania:
Piernikowe ciasteczka na świąteczny stół
Miód z masłem i cukrem rozpuszczamy w garnku a następnie studzimy.
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy kakao, przyprawę do piernika, odrobinę cynamonu, sodę, proszek do pieczenia, jajka i na koniec wystudzony miód. Ugniatamy ciasto dokładnie je wyrabiając. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkujemy na grubość 3 - 5 mm.
Foremkami o różnych kształtach wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 - 15 minut.
Upieczone i wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy według uznania.
Pierniczki wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełeczka.
Lukier;
Białka ubić, cieniutkim strumykiem wlewać sok z cytryny, ciągle ubijając dodawać cukier puder.
Do pudełeczka można włożyć skórkę z jabłka, wtedy pierniczki utrzymują wilgotność i super miękkość.
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy kakao, przyprawę do piernika, odrobinę cynamonu, sodę, proszek do pieczenia, jajka i na koniec wystudzony miód. Ugniatamy ciasto dokładnie je wyrabiając. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkujemy na grubość 3 - 5 mm.
Foremkami o różnych kształtach wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 - 15 minut.
Upieczone i wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy według uznania.
Pierniczki wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełeczka.
Lukier;
Białka ubić, cieniutkim strumykiem wlewać sok z cytryny, ciągle ubijając dodawać cukier puder.
Do pudełeczka można włożyć skórkę z jabłka, wtedy pierniczki utrzymują wilgotność i super miękkość.
gusia1000