jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasteczka anielskie oczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjne ciasteczka polecane do kawy i herbaty

Ciasteczka anielskie oczka

Składniki:

Ciasteczka anielskie oczka

 

  • CIASTO:
  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła3 łyżki słodziku
  • 1 żółtko
  • 1 łyzka rumu
  • pokruszony rdzeń z 1 laski wanilii
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • DEKORACJA:
  • 4 dag galaretki porzeczkowej

Sposób przygotowania:

Ciasteczka anielskie oczka
Ze wszystkich skłądników zagnieść ciasto gładkie, włożyć na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować cienko pomiędzy dwiema warstwami folii przezroczystej. Okrągą formą wyciąć kółka. W połowie kółek wyciąć mniejszą, okrągłą foremką otwory, wszystkie ciastka umieścić na blasze, wyłożonej pergaminem.

Piec 10 minut w piekarniku w temp. 180 stop. C.

Gdy przestygną całe kółka posmarować galaretką porzeczkową, przykryć ciastkami z dziurką.

Tagi:

ciasto