paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasteczka babuni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche i proste w zrobieniu ciasteczka z rumem

Ciasteczka babuni

Składniki:

Ciasteczka babuni

 

  • 3 szklanki mąka krupczataka
  • 3 sztuki żółtka
  • 25 dag masło roślinne
  • 2-3 łyżki kwaśna śmietana
  • 1/2 szklanki cukier puder
  • cukier do posypania ciasteczek
  • 3 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Ciasteczka babuni
Na stolnicę wysypujemy mąkę robimy wgłębienie i dodajemy w nie żółtka śmietanę oraz rum. Masło siekamy i dodajemy do pozostałych składników, wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą ciasto owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować cienko na stolnicy. jedną stronę ciasta panierujemy dociskając cukier. Ostrym nożem wycinamy paski o długości 4 cm-7 cm. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp 200 stopni przez około 15 minut

Tagi:

ciasteczka