Sposób przygotowania:
Ciasteczka cypryjskie.
Połączyć masło z mąką,dodać sok cytrynowy,sól i wodę.Wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 3 mm. i pociąć je na prostokąty o wym.7 razy 6 cm.Obrać migdały i posiekać drobno,wymieszać z cukrem i cynamonem.Skropić ciasto wodą i
kłaść na środku każdego prostokąta łyżeczkę migdałów i zwinąć w
rulonik,skleić z obu końców.Rozgrzać oliwę w naczyniu i wrzucać
kilka ruloników.Smażyć na złoty kolor.Wyjąć z tłuszczu,osączyć po
czym zanurzać w syropie uprzednio zrobionym z miodu i cukru goto-
-wanym z 5 min. w 1/3 l.wody.Gdy ciasteczka dobrze nasiąkną syro-
-pem,wyjąć i posypać posiekanymi migdałami.
kłaść na środku każdego prostokąta łyżeczkę migdałów i zwinąć w
rulonik,skleić z obu końców.Rozgrzać oliwę w naczyniu i wrzucać
kilka ruloników.Smażyć na złoty kolor.Wyjąć z tłuszczu,osączyć po
czym zanurzać w syropie uprzednio zrobionym z miodu i cukru goto-
-wanym z 5 min. w 1/3 l.wody.Gdy ciasteczka dobrze nasiąkną syro-
-pem,wyjąć i posypać posiekanymi migdałami.
Barbara Malafouris
marietta
-teczek.
Babciagramolka
zofijka