marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka cypryjskie.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyrobić ciasto,rozwałkować na 3 mm.pokroić w prostokąty,obrać migdały,sporządzić syrop z miodu.Nadziać ciastka,tworzyć ruloniki.Smażyć.

Ciasteczka cypryjskie.

Składniki:

Ciasteczka cypryjskie.

 

  • 25 dag.mąki,
  • 10 dag.masła,
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego,
  • łyżeczka soli,
  • 6 łyżek wody,
  • 10 dag.migdałów,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • olej arachidowy,
  • syrop:35-30 dag.miodu,
  • migdały do przybrania.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cypryjskie.
Połączyć masło z mąką,dodać sok cytrynowy,sól i wodę.Wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 3 mm. i pociąć je na prostokąty o wym.7 razy 6 cm.Obrać migdały i posiekać drobno,wymieszać z cukrem i cynamonem.Skropić ciasto wodą i
kłaść na środku każdego prostokąta łyżeczkę migdałów i zwinąć w
rulonik,skleić z obu końców.Rozgrzać oliwę w naczyniu i wrzucać
kilka ruloników.Smażyć na złoty kolor.Wyjąć z tłuszczu,osączyć po
czym zanurzać w syropie uprzednio zrobionym z miodu i cukru goto-
-wanym z 5 min. w 1/3 l.wody.Gdy ciasteczka dobrze nasiąkną syro-
-pem,wyjąć i posypać posiekanymi migdałami.