Ciasteczka drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

lekkie ciasteczka drożdżowe z nadzieniem

Ciasteczka drożdżowe

Składniki:

Ciasteczka drożdżowe

 

  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • sól
  • dżem
  • cukier puder i cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasteczka drożdżowe
Przygotowanie:
Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka,dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru.Wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Margarynę posiekać nożem z mąką oraz cukrem pudrem,dodać szczyptę soli,wlać wyrośnięte drożdże,zagnieść ciasto.Rozwałkować bardzo cienko,wyciąć szklanką krążki i ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze.Piec w gorącym piekarniku ( 200s.c). Pieką się bardzo szybko.Upieczone ciasteczka smarować dżemem i składać po dwa,posypując z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.