szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

ciasteczka francuskie z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne ciastka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym i malinami

ciasteczka francuskie z malinami

Składniki:

ciasteczka francuskie z malinami

 

  • 500 gram ciasta francuskiego
  • 300 gram malin
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie buudyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

ciasteczka francuskie z malinami
Ciasto rozmrozić, rozwałkować i pokroić na kwadraty. Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywną pianę, posmarować nim połowę kwadratów z ciasta. Z drugiej połowy szklanką wykroić okrągłe środki. Kwadratowe krawędzie poprzylepiać do pełnych kwadratów, zagłębienia posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciastka ułożyć na blasze do piecznia i włożyć je do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Owoce umyć, osączyć na sicie. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń (musi byc dość gęsty). Odstawić do wystygnięcia, napełnić budyniem ciastka a na wierzchu ułożyć maliny. Smacznego :)