jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasteczka jagodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjne ciasteczka jagodowe na każdą porę roku

Ciasteczka jagodowe

Składniki:

Ciasteczka jagodowe

 

  • 30 dag mrożonych jagód
  • 30 dag mąki
  • sól- szczypta
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/4 litra mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • papierowe foremki- do pieczenia ciastek średnica 5 cm

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka jagodowe
Jagody rozmrozić. Mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać, Dodać roztrzepane jajko, mleko, olej, wszystkie składniki wyrobić ręcznym mikserem na gładką masę. Ostrożnie dodać jagody.
Po dwie papierowe foremki włożyć jedna w drugą i napełnić ciastem do 3/4. Piec w uprzednio nagrzanym do 200 stop. C. piekarniku 25 minut na złoty kolor. Żółtko roztrzepać z odrobiną wody, po około 15 minutach pieczenia posmarować nimi ciasteczka. Podawać jeszcze ciepłe z masłem i konfiturą.