basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Ciasteczka kruche z marmoladą różaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciastka są bardzo dobre.Bardzo często je piekę.Pięknie pachną cytryną.

Ciasteczka kruche z marmoladą różaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka kruche z marmoladą różaną

 

  • maka pszenna 1 kg
  • żółtka 8 szt
  • śmietana gęsta 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • cukier puder 1 szklanka
  • smalec 1 łyżka
  • masło roślinne 20 dkg
  • skórka z cytryny 2 szt
  • sól 2 szczypty
  • marmolada różana twarda 1 op.
  • margaryna 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kruche z marmoladą różaną
Na stolnicę wysypuje mąkę, dodaje proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło roślinę,smalec, skórkę otartą z dwóch cytryn, mieszam do połączenia się składników.Następnie dodaje żółtka, śmietanę, zarabiam ciasto. Ciasto ma być miękkie.Jeśli jest twarde, trzeba dodać więcej śmietany. Ciasto małymi porcjami wałkuję cieniutko, wykrawając literatką krążki.Na każdy krążek ciasta, kładę porcję marmolady.Można wierzch ciastek posmarować ubitym białkiem, albo nie smarować. Ciastka układam na blaszce posmarowanej margaryna, piekę około 20 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu posypuje ciastka mała ilością cukru pudru. Życzę smacznego.
Ciasteczka kruche z marmoladą różaną
Ciasto surowe przygotowane na ciasteczka kruche z marmoladą różana
Ciasteczka kruche z marmoladą różaną
ciasteczka wykrojone z ciasta kruchego na środku każdego porcja marmolady

Tagi:

mak