2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Ciasteczka kukurydziano-orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dietetyczne ciasteczka z kleiku kukurydzianego ,pyszne ,z orzechową nutką;)

Ciasteczka kukurydziano-orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka kukurydziano-orzechowe

 

  • 150 gr margaryny Palmy
  • 150 gr kleiku kukurydzianego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru drobnego trzcinowego
  • 10 gr cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 gr orzechów włoskich zmielonych lub rozdrobnionych
  • 2 łyżki wiórek kokosowych białych
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kukurydziano-orzechowe
Margarynę o temp pokojowej wkładamy do miseczki wsypujemy cukry i miksujemy na puch mikserem.

Wbijamy kolejno po jednym jajku i ucieramy cały czas.Kleik mieszamy z proszkiem do pieczenia Miksujemy aż do połączenia .Następnie wsypujemy bakalie i wlewamy sok z cytryny i mieszamy już łyżka ,bo ciasto będzie dosyć zwarte.

Formujemy w rękach dowolnej wielkości kuleczki ,kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem,spłaszczamy ciasteczka lekko ręką lub łyżką na wierzch posypujemy każde ciasteczko wiórkami kokosowymi.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy około 20 min do zrumienienia.
Ciasteczka kukurydziano-orzechowe
margarynę ucieramy z cukrami dodajemy jajka
Ciasteczka kukurydziano-orzechowe
następnie wsypujemy kleik i proszek do pieczenia
Ciasteczka kukurydziano-orzechowe
po wymieszaniu z kleikiem dodajemy sok z cytryny i rozdrobnione orzechy
Ciasteczka kukurydziano-orzechowe
z ciasta formujemy kuleczki spłaszczamy i posypujemy wierzch wiórkami i pieczemy