Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten przepis pochodzi z Poradnika Domowego, sprzed kilku lat - przeze mnie trochę urozmaicony, zmodyfikowany i jest już na mój ..

Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy

Składniki:

Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy

 

 

  • Masa makowa:
  • 1/2 litra maku
  • 1 szklanka cukru
  • 2- 3 jaja
  • bakalie 10 dag
  • 1 duże jabłko starte na tarce jarzynowej

 

  • oraz owoce:
  • mrożone lub świeże truskawki - 10 dag

 

  • truskawki alkoholizowane
  • pozostałe po zlaniu nalewki - ok 15 - 20 szt

 

  • lub smażone drylowane wiśnie, (najlepiej domowe).
  • Jak nie mamy,to trudno...obejdziemy się.

 

  • aromat do makowca - 8 kropel
  • miód 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy
Drożdże rozkruszyć na drobniutko. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Mąkę z tłuszczem posiekać nożem, dodać resztę składników. Zlepić ciasto dłońmi, podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki na ok. 30 - 40 minut. W tym czasie przygotować masę makową: Mak sparzyć,ostudzić, dwukrotnie zemleć. (Jeśli ktoś lubi ciasto upieczone z kupnej, gotowej masy makowej, to z powodzeniem może ją użyć do tego placka dodając do niej 1 starte na jarzynówce jabłko i 1 łyżkę miodu lub dżemu, oraz kilka kropli aromatu do makowca, lub migdałowego). Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak,skórkę pomarańczową ,rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przygotować typową prostokątną formę na ciasto,posmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto "porozrzucać" truskawki ( mrożone lubświeże, oraz truskawki z alkoholem, wyłożyć połowę maku,na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: truskawki,mak i na wierzch ciasto.Z pozostałych skrawków ciasta powycinałam różne formy ciasteczek: choinki, gołąbki, gwiazdki, dzwonki i serduszka, zmoczyłam je wodą i poprzyklejałam na wierzchu ciasta Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny. Piec ok.1 godz.( dziś upiekło mi się ciasto w przeciągu 45 minut) w piekarniku w temp.160 stopni C (na termoobiegu). Po wystudzeniu polukrować.