Sposób przygotowania:
Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy
Drożdże rozkruszyć na drobniutko. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Mąkę z tłuszczem posiekać nożem, dodać resztę składników. Zlepić ciasto dłońmi, podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki na ok. 30 - 40 minut. W tym czasie przygotować masę makową: Mak sparzyć,ostudzić, dwukrotnie zemleć. (Jeśli ktoś lubi ciasto upieczone z kupnej, gotowej masy makowej, to z powodzeniem może ją użyć do tego placka dodając do niej 1 starte na jarzynówce jabłko i 1 łyżkę miodu lub dżemu, oraz kilka kropli aromatu do makowca, lub migdałowego). Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak,skórkę pomarańczową ,rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przygotować typową prostokątną formę na ciasto,posmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto "porozrzucać" truskawki ( mrożone lubświeże, oraz truskawki z alkoholem, wyłożyć połowę maku,na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: truskawki,mak i na wierzch ciasto.Z pozostałych skrawków ciasta powycinałam różne formy ciasteczek: choinki, gołąbki, gwiazdki, dzwonki i serduszka, zmoczyłam je wodą i poprzyklejałam na wierzchu ciasta Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny. Piec ok.1 godz.( dziś upiekło mi się ciasto w przeciągu 45 minut) w piekarniku w temp.160 stopni C (na termoobiegu). Po wystudzeniu polukrować.