Sposób przygotowania:
Ciasteczka Mocca
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtko,cukier puder i szczyptę soli.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto o grubości 1/2 centymetra i wyciąć foremką krążki.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze.Piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 10 minut na złoty kolor.Zdjąć z blachy ciepłe.
Przyrządzić bezy: ubić sztywną pianę z białek,dodając stopniowo ( po kilka łyżek ) cukier,na końcu wsypać kawę " marago" i delikatnie wymieszać.Na posmarowaną tłuszczem blachę kłaść łyżeczką małe bezy ( w kształcie krążków) i piec ( wysuszyć) w letnim piekarniku ( 100-120 s.c).
Przygotować masę: utrzeć masło i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i stopniowo cukier jak i kawę.Gotową masę posmarować upieczone ciasteczka i na każdym położyć bezę.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtko,cukier puder i szczyptę soli.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto o grubości 1/2 centymetra i wyciąć foremką krążki.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze.Piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 10 minut na złoty kolor.Zdjąć z blachy ciepłe.
Przyrządzić bezy: ubić sztywną pianę z białek,dodając stopniowo ( po kilka łyżek ) cukier,na końcu wsypać kawę " marago" i delikatnie wymieszać.Na posmarowaną tłuszczem blachę kłaść łyżeczką małe bezy ( w kształcie krążków) i piec ( wysuszyć) w letnim piekarniku ( 100-120 s.c).
Przygotować masę: utrzeć masło i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i stopniowo cukier jak i kawę.Gotową masę posmarować upieczone ciasteczka i na każdym położyć bezę.