Ciasteczka Mocca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

lekkie kruche słodkie ciasteczka kakaowe

Ciasteczka Mocca

Składniki:

Ciasteczka Mocca

 

  • Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól
  • Bezy:
  • 5 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki kawy marago
  • masa:
  • 1 kostka masła ( masła roślinnego)
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki kawy marago

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Mocca
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtko,cukier puder i szczyptę soli.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto o grubości 1/2 centymetra i wyciąć foremką krążki.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze.Piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 10 minut na złoty kolor.Zdjąć z blachy ciepłe.
Przyrządzić bezy: ubić sztywną pianę z białek,dodając stopniowo ( po kilka łyżek ) cukier,na końcu wsypać kawę " marago" i delikatnie wymieszać.Na posmarowaną tłuszczem blachę kłaść łyżeczką małe bezy ( w kształcie krążków) i piec ( wysuszyć) w letnim piekarniku ( 100-120 s.c).
Przygotować masę: utrzeć masło i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i stopniowo cukier jak i kawę.Gotową masę posmarować upieczone ciasteczka i na każdym położyć bezę.

Tagi:

kawa beza bezy