Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Rogaliki drożdżowe z wody

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne maślane rogaliki drożdżowe z ciasta zanurzonego w wodzie. Nadziane konfiturą jagodową smakują jak u mamy.

Rogaliki drożdżowe z wody

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z wody

na ciasto:

dodatkowo:

  • konfitura jagodowa lub powidło śliwkowe
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z wody

Przygotowanie ciasta:

Rogaliki drożdżowe z wody
Z podanych składników na ciasto zagniatamy drożdżowe ciasto

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże ,cukier i dokładnie rozpuścić.

Mąkę przesiać z solą,dodać starte masło na grubych oczkach tarki,jajko i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i owinąć w ściereczką.

Następnie przełożyć do naczynia z dużą ilością zimnej wody. Gdy ciasto wypłynie na wierzch należy wyjąć je z wody. Ciasto kładziemy na podsypanej mąką stolnicy.

Formowanie rogalików:

Rogaliki drożdżowe z wody
Na każdym trójkącie z ciasta kładziemy po odrobinie konfitury jagodowej

Wyrobione ciasto drożdżowe dzielimy na pół.

Każdą połowę rozwałkowujemy na koło na ok. 1 cm.

Następnie wycinamy trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta kładziemy po odrobinie konfitury jagodowej. Formujemy rogaliki.

Pieczenie rogalików:

Rogaliki drożdżowe z wody
Uformowane rogaliki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Uformowane rogaliki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 15 min.

Następnie smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Wkładamy blaszkę z rogalikami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min.