Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z wodyPrzygotowanie ciasta:
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże ,cukier i dokładnie rozpuścić.
Mąkę przesiać z solą,dodać starte masło na grubych oczkach tarki,jajko i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i owinąć w ściereczką.
Następnie przełożyć do naczynia z dużą ilością zimnej wody. Gdy ciasto wypłynie na wierzch należy wyjąć je z wody. Ciasto kładziemy na podsypanej mąką stolnicy.
Formowanie rogalików:
Wyrobione ciasto drożdżowe dzielimy na pół.
Każdą połowę rozwałkowujemy na koło na ok. 1 cm.
Następnie wycinamy trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta kładziemy po odrobinie konfitury jagodowej. Formujemy rogaliki.
Pieczenie rogalików:
Uformowane rogaliki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 15 min.
Następnie smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Wkładamy blaszkę z rogalikami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min.