Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasteczka orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne ciasteczka z dodatkiem orzeszków

Ciasteczka orzechowe

Składniki:

Ciasteczka orzechowe

 

  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru białego
  • pół szklanki cukru brązowego
  • pół kostki miękkiego masła
  • 115 g niesolonych orzechów ziemnych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać zmielone (np. w blenderze) orzeszki i pozostałe składniki. Zmiksować dokładnie. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie formować łyżeczką lub w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na papierze do pieczenia. Piec ok. 10 minut w 190ºC. Studzić na kratce.

Tagi:

jajko jajka