marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka orzechowo-lawendowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To typowe arabskie ciasteczka,które łatwo zrobić w domu,a składniki też są dostępne w supermarketach,np.Lidlu.Smak ciasteczek jest niepowtarzalny.

Ciasteczka orzechowo-lawendowe

Składniki:

Ciasteczka orzechowo-lawendowe

 

  • 1 szklanka orzechów laskowych,
  • 2 szklanki mąki,
  • 110 g.ricotty,
  • 170 g.masła,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/4 szklanki cukru lawendowego,
  • łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowo-lawendowe
Orzechy rozbić ze skorupek i lekko uprażyć na patelni z małą ilością tłuszczu lub bez niego. Następnie zmielić je w młynku do przypraw lub kawy. Mąkę, żółtka, masło, ricottę, cukier trzcinowy i lawendowy, zmielone orzechy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać i wyrobić całość na gładkie ciasto. Zapakować i schłodzić w lodówce przez 30 min. Piekarnik nagrzać do 170 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ciasto wyjąć i rozwałkować niezbyt grubo. ok. 1 cm. i wykrawać szklaneczką lub małymi foremeczkami kształty. Układać ciastka obok siebie na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec z 15 min. Potem wyjąć i zsunąć szczypcami na talerz i jeść.