Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Lembasy orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lembasy czyli lekko miodowe chlebki/ ciastka elfów z "Władcy pierścieni". U mnie w wersji orzechowej.

Lembasy orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lembasy orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Lembasy orzechowe
W dużej misce umieściłam mokre składniki - jajko, mleko, miód.wraz ze szczyptą soli. Rózgą rozbiłam je aż miód się rozpuścił. Orzechy lekko zmieliłam tak by nie było w cieście dużych kawałków. Do masy miodowej dodałam rozdrobnione orzechy, mąkę przesianą z proszkiem i cukrami oraz miękkie masło. Wymieszałam, zagniotłam ciasto, które powinno odchodzić od ręki- gdyby okazało się zbyt mokre dodać jeszcze mąki. Wałkowałam je na grubość ok 4-5 mm. Wykrawałam radełkiem kwadraty o boku mniej więcej 10 cm. Piekłam do zrumienienia w średnio nagrzanym piekarniku. Ciastka jeśli trzyma się je pod przykryciem zachowują świeżość kilka dni.
Lembasy orzechowe
Mokre składniki dokładnie ubiłam w większej misce.
Lembasy orzechowe
Do masy miodowej dodałam rozdrobnione orzechy.
Lembasy orzechowe
Zagniotłam ciasto, które powinno odchodzić od ręki.
Lembasy orzechowe
Rozwałkowałam ciasto i podzieliłam je na kwadraty.

Tagi:

jajko jajka